De Rullinger Cache

In Flanders Fields: I Miss

Palingsgat

 

The sport where YOU never get lost

Een GPS ontvanger en honger naar avontuur is al wat je nodig hebt voor een high-tech schattenjacht. Hier vind je de laatste nieuwe cache in de buurt, hoe verstop je een eigen cache, en informatie hoe te starten in deze plezante en opwindende sport.

Wat is geocaching?

Iemand verstopt ergens een waterdichte doos, met daarin een logboek en een aantal voorwerpen. Met een hand-GPS, al voor een paar honderd euro verkrijgbaar, bepaalt hij de precieze coördinaten van de schuilplaats. Vervolgens publiceert hij die op het internet: www.geocaching.com.
Andere mensen lezen op de Geocache-website die coördinaten en kunnen dan op zoek gaan naar de "cache" (schat). Vinden ze hem, dan schrijven ze hun bevindingen over de tocht neer in het logboek en mogen ze uit de doos een voorwerp nemen, maar ze moeten er ook weer één bijplaatsen.
Zo verandert de inhoud van de schat voortdurend.
Het plezierige aan geocaching is dat diegene die de schat verstopte u laat kennis maken met mooie plaatsen; natuurgebieden, bezienswaardigheden, enz., die u anders misschien nooit zou ontdekken.

Geocaching hand in hand met natuurbehoud: zowel tijdens het plaatsen als het zoeken van een cache

De belangrijkste regel: respecteer steeds de natuur!

Het is verboden caches te begraven of te plaatsen in een natuurgebied (bv. het Zwin, de Hoge Venen). Een cache genereert een bepaalde activiteit (vertrapeling, geluid, enz.) die schadelijk kan zijn voor een kwetsbare omgeving.
Als u een cache op een privaat domein of eigendom wilt plaatsen, dan moet u toestemming vragen aan de eigenaar. Vermeld dit ook in de cachebeschrijving.

De toegankelijkheid van de bossen en natuurgebieden zijn onderworpen aan regels en wetten in elke regio van ons land.

  • In het Vlaamse Gewest biedt het Agentschap voor Natuur en Bos u hier de nodige informatie.
  • In Wallonië vertelt het Département de la Nature et des Forêts u hier wat er is toegestaan en er verboden is.
    Zie ook de vertaling van "Code forestier" en "circulation".

De algemeen regel is dat we niet mogen afwijken van de paden en wegen die voor wandelaars zijn opengesteld. Het niet opvolgen van deze regels kan leiden tot vervolging en sancties.

Aanvullend overzicht en nuttige informatie vanwege Groundspeak, via deze links: nl, fr.