Gegarandeerd succes op je zoektocht naar een cache...

Stap 1 – Onderzoek de cache beschrijving

Wanneer je een GPS gebruikt om een cache te gaan zoeken, geeft hij de afstand tot de cache over een rechte lijn. Hou in gedachten dat afstanden misleidend kunnen zijn. Door de lucht mag de afstand slechts een kilometer zijn, de weg er naar toe kan wel eens tegenvallen.
Er kan een rivier tussen zitten of een weg met veel bochten, mogelijk zelfs een berg.

Zorg dus dat je beschikt over een kaart van het gebied. Een kaart biedt overzicht en laat je de toegangswegen tot het gebied in een oogopslag zien. Je kan hierdoor op voorhand bepalen of je met een auto in de buurt kan komen.
Topografische kaarten (ook wel stafkaarten genoemd) zijn ideaal, deze kaarten laten zoveel detail zien dat je een goed idee krijgt van het terrein dat je gaat doorkruisen. De Belgische stafkaarten van het NGI zijn niet enkel op papier verkrijgbaar, maar ook onder de vorm van twee CD-roms (schaal 1/50.000, steden zelfs 1/10.000).
Misschien beschikt je GPS ontvanger reeds over ingebouwde kaarten, of heb je de mogelijkheid om kaarten vanaf de PC in de GPS op te laden.

Voor geocaches die dicht bij een auto of landweg verstopt zijn, is het gemakkelijk de online kaartjes van MapQuest te gebruiken. Geocaching.com heeft een link naar MapQuest. Tevens worden alle caches die aangemeld zijn op deze site voorzien van een directe link met hierin de exacte locatie. Zoom op deze MapQuest kaart in om er zeker van te zijn dat er in de buurt van de cache een weg is!
Ga altijd eerst naar de online kaarten om een idee te krijgen van de omgeving.
Hierna kan je altijd nog beslissen of je een extra kaart nodig hebt.

Als je op zoek gaat naar een cache, lees dan altijd de cachepagina aandachtig door, kijk naar de eventuele foto's van de cache en lees ook enkele recente logs, zodat je op de hoogte bent van eventuele moeilijkheden ter plaatse.

Stap 2 – Voorbereiding

Voorbereiding is belangrijk bij elke vorm van outdoor activiteit, zo ook bij geocaching. Onderschat nooit het belang van een goede voorbereiding. Stel veiligheid altijd voorop. Neem de volgende tips in acht voordat je op jacht gaat naar een cache.

Vergeet ook niet de foto’s af te drukken zodat je ze kan meenemen. Ze kunnen u veel zoekwerk besparen.

Neem een vriend mee! Ga nooit de bossen in zonder partner, zeker niet tijdens het geocachen. Wij zouden niet willen dat, terwijl je op je GPS kijkt, je een misstap maakt en in een ravijn valt.
Neem voldoende drinkwater mee. Drink nooit water uit de natuur!
Laat altijd de achterblijvers weten waar je naar toe gaat en wanneer je denkt terug te zijn. Maak van achterblijvers geen spoorzoekers!

Stap 3 – De zoektocht

Zeer belangrijk: De coördinaten op de geocaching.com site staan in het positieformaat WGS84 en in de notatie hddd"mm.mmm (graden minuten duizendste). Stel uw GPS ontvanger in op deze instellingen. Lees aandachtig de gebruiksaanwijzing van uw toestel als u niet weet hoe u dit moet doen.

Ok, je bent klaar voor de jacht!

Markeer als je de auto verlaat dit punt als een waypoint in je GPS. Het klinkt gek, maar voor je het weet ben je verdwaald en heb je de grootste moeite je auto weer terug te vinden. We spreken helaas uit ervaring!
Het is meegenomen als je op een makkelijke manier binnen een kilometer van de cache kan komen. Als je je huiswerk goed gedaan hebt, volg je in het begin meer de kaart dan je GPS. Soms is het niet te voorkomen dat je signaal verliest als je tussen de bomen of overhangende takken terecht komt. Geen ontvangst is geen positiebepaling.
Het is altijd handig een kompas mee te nemen voor het geval er geen in je GPS zit.

Wanneer je de Geocache nadert (binnen de 100 meter), overtuig je dan van de goede werking en ontvangst van je GPS (alweer die bomen). Soms zit er een fout in die kan oplopen tot 30 of 40 meter.
De laatste 10-30 meter zijn het moeilijkst. Het helpt te denken zoals de persoon die de cache verstopt heeft. Zijn er boomstronken in de buurt, zoek dan aan de voet daarvan. Een stapel stenen? Goede kans dat hij hieronder verstopt zit. Sommige caches, vooral die in dichtbewoonde gebieden, zijn vaak zeer goed verborgen. Sommige caches zie je al op een paar meter afstand. Andere, in de wat meer bevolkte gebieden, zijn vaak verstopt onder een stapeltje stenen. En bij weer andere caches heeft de eigenaar er een erezaak van gemaakt deze zo goed mogelijk te camoufleren, zodat je achteraf moet concluderen dat je enkele keren rakelings naast de cache bent gelopen (of er zelfs boven op stond!) zonder het te merken.
Het zijn dus telkens de laatste meters die het verschil maken tussen vinden of niet, en je GPS is daarbij slechts één hulpmiddel.

Stap 4 – Gevonden!

Hoera! Je hebt de cache gevonden!
Gefeliciteerd! En nu?

Neem nu één item uit de cache en voeg er één nieuw aan toe, schrijf je naam in het logboek, vertel wat over jezelf, over het zoeken naar de cache etc. Enkele mensen geven er de voorkeur aan alleen hun naam in het logboek te schrijven. Vinden wij wat saai.
Sluit de cache weer goed af en verstop hem op exact dezelfde plaats als waar hij gevonden is. Lagen er wat stenen op de cache, plaats deze dan terug.
Herinner je je de tip over het markeren (waypoint) van je auto?
Maak daar nu dankbaar gebruik van.
Thuis log je je vondst natuurlijk op geocaching.com. Te hebt er de mogelijkheid om een gans verhaal neer te pennen, of gewoon enkele opmerkingen over b.v. de slechte of goede staat van de cache, of over bepaalde moeilijkheden die je ondervond.
Zelfs foto's opladen behoort tot de mogelijkheden.

Na een paar cachetochtjes in de omgeving ben je klaar om je eigen cache te plaatsen. Welkom in de wereld van Geocaching!